Ett brev till JUST DIG

Här kommer en hälsning från Vittangi, den bygd Du en gång lämnat. Hoppas att Du blir riktigt nyfiken på innehållet. Brevet kommer att skickas till alla utflyttade Vittangibor som vi kan få tag i. Du kanske också kan hjälpa till att sprida innehållet vidare. Brevet riktar sig till ALLA, oberoende av ålder och kön.

Byn har genom åren förändrats i många avseenden, men därmed inte sagt till något sämre. Till det yttre är den sig lik med sitt vackra läge vid Torneälven, med bekvämt avstånd till meningsfull rekreation i form av skogspromenader, bärplockning, fiske, jakt, skoterturer efter välpreparerade leder, skidåkning på fina uppkörda spår eller efter älven en solig vårvinterdag. Ja, listan kan göras lång.

Bebyggelsen har inte heller förändrats så mycket, inte heller den service som en by av Vittangis storlek bör ha. Den stora förändringen gäller antalet invånare. På 50 år har antalet personer boende i Vittangi sjunkit från ca. 1500 till ca. 900. Nedgången beror på många faktorer, men några förklaringar kan vara att det föds färre barn och att antalet arbetstillfällen minskat så människor har varit tvungna att flytta. Många har naturligtvis flyttat av helt andra anledningar.

Vad vi nu behöver är: hjälp med idéer om arbeten, fler barn att fylla vår skola med och fler människor överhuvudtaget. Vi behöver människor som ser nya möjligheter till utveckling av Vittangi och området runt omkring. Vi vill inte att" Nordkalottens pärla" skall rustas ner.

Just nu sker stora saker i hela Norrbotten. I Malmfälten har man hittat nya malmkroppar, i Haparanda bygger IKEA, som ger hela Tornedalen ett otroligt uppsving, Botniabanan är under byggnad m.m. Ja, hela länet expanderar och andas framtidstro. Norrbotten, i synnerhet den norra delen, är det område i landet som utvecklas mest just nu. Turismen är också en näring som utvecklas starkt. Nästa sommar invigs den nya E45, som passerar Vittangi.

Visst känns det redan som om du vill vara med där det händer något. Vi har lyckats sälja ett hyreshus till 12 norska familjer. Ett hyreshus som kommunen ville kallställa och riva, används nu som feriebostäder. Familjerna som kommer från Tromsöområdet tycker att Vittangi är toppen och dom trivs så bra här.

Följande beskrivning användes vid marknadsföring i samband med försäljningen.

Vittangi är ett fantastiskt samhälle att leva och bo i.

Ett uttryck " 5-minuterssamhället" har myntats och det innebär att du inom 5 minuter kan nå all service, som du kan tänkas behöva för ett gott liv:

• en väl fungerande barnomsorg och skola
  • en väl fungerande äldreomsorg
  • en vårdcentral med tre läkare, distriktsmottagning, ambulans, folktandvård, gym., apotek ljusterapi m.m. Jag lovar Dig att många är avundsjuka på denna fantastiska vårdservice.
  • ett rikt föreningsliv
  • en kyrka som på ett mycket naturligt sätt är en del av byn med sin breda ungdomsverksamhet och sin delaktighet i byalivet på olika områden
  • järnaffär, kläd- och presentaffär, skoaffär, ICA och Konsum, tygaffär, OK Q8, skoterbutik, data & kontorsartiklar, byggvaror m.m.
  • idrottsplan för fotboll, ishockey och tennis
  • sport- och simhall med god tillgänglighet
  • ett naturskönt hembygdsområde med aktiviteter året om
  • bibliotek, bredband
  • värdshus, bar och camping

Här finns möjlighet till nyetablering eller vidareutveckling av företag i servicebranchen.

Här finns billiga hus till salu, lägenheter och lokaler för olika ändamål att hyra.

DU är välkommen, DINA ev. idéer och DITT engagemang likaså. Fundera på om det kanske är idé att styra kosan hemåt igen under delar av året eller för gott. Hör av Dig, så vi får ta del av Dina tankar.

Många varma Vittangihälsningar

Allutveckling Vittangi och Vittangi Hembygdsförening

Ta gärna kontakt med någon av oss:

Ann-Katrin (Burman) Lindblom 0981-106 39, 070-270 11 78 , vialm@skola.kiruna.se

Johanna Adolfson 0981-100 47, 070-524 27 65 ,

Lärcentrum Vittangi , joad@skola.kiruna.se

Per Wideholm 0981-106 35, 010-258 44 75 , perwideholm@msn.com

Alf Josefsson 0981-103 80, alf.josefsson@kiruna.mail.telia.com

Jan Unga 070-399 58 75, Utv.Avd. i Kiruna , jan.unga@kommun.kiruna.se

P.S. På ett stormöte i dagarna kommer vi att få information om en nyetablering i byn, som inom 2-3 år kan ge 10-15 nya jobb inom miljö-och energiområdet.(tillverkning av SLINGPUMPEN och SLYPen) D.S.